Rakensimme tänään puisia pesäosastoja!

Puiset osastot ovat hyvä vaihtoehto niille kenellä on mahdollisuus rakentaa osastot itse, eikä laatikoiden paino hirvitä. Kun oma puutyö lisäksi sujuu, ja puuta saa huomattavan halvalla, niin muita pesämateriaaleja ei laajamittaiseen mehiläistarhaukseen kauaa jaksa ajatella.

Puiset pesäosastot ovat luonnonmukainen säältä suojaava kotelo mehiläisille. Käsittelemättömänäkin 3cm paksu kuusi- tai mäntylankku kestää Suomen olosuhteissa huomattavasti kauemmin kuin kevytpesät. Maalattuna puisen pesäosaston käyttöaika voi olla enemmin kuin tarhaajan uran pituus. Puisen kaluston ainoat haittapuolet lienee paino ja ettei kalustoa pidä jättää maahan vettymään.

Puusta valmistettu pesäkalusto on myös yksi edellytys luomuhunajan tuotannolle. Luomuhunajan tuotannossa pesät eivät saa sijaita lähellä vilkkaasti liikennöityjä teitä tai kaatopaikkoja. Pesien tulisi sijaita myös alueella jossa kasvaa mahdollisimman paljon luonnonkasveja tai luonnonmukaisesti viljeltyjä kasveja. Luomuhunajaa tuottavia mehiläisiä ei myöskään ruokita talvea varten tavallisella sokerilla, vaan luomusokerilla tai vaihtoehtoisesti pesiin jätetään mehiläisten itsensä keräämää hunajaa talviruoaksi. Pelkkä puinen kalusto ei siis riitä siihen että mehiläisen luonnosta keräämä hunaja olisi luomua. Luomuhunajan tuotannosta on laadittu selkeät ohjeet jotka löytävät Eviran luonnonmukaisen mehiläishoidon ehdoista.


Vastaa